Khamis, 11 November 2010

CIRI-CIRI ORANG MUNAFIK

                                                                                     
1. Apabila orang-orang munafik datang kepadamu, mereka berkata: “Kami mengakui, bahwa sesungguhnya kamu benar-benar Rasul Allah.” Dan Allah mengetahui bahwa sesungguhnya kamu benar-benar Rasul-Nya; dan Allah mengetahui bahwa sesungguhnya orang-orang munafik itu benar-benar orang pendusta.
Ciri-ciri manusia yang manufik adalah berpura-pura. Bila berjanji, ia khianati. Ia lebih jahat dari daripada orang kafir, kerana orang kafir musyrik itu jelas mengakui kekafirannya sedangkan orang munafik itu berselindung di sebalik akuan kata-katanya, sedangkan di dalam hatinya penuh perasan mendustai. Mereka umpama duri dalam daging atau gunting dalam lipatan, yang akan mengkhianati kebenaran dengan harapan cahaya Allah di muka bumi dapat dipadamkan. Tetapi seperti yang telah terjadi sejak zaman dahulu, mampukan orang munafik melawan Kekuasaan Allah, sedangkan hendak bernafas pun dia memerlukan oksigen yang Allah bekalkan? Oleh itu, serahkan urusan orang munafik itu kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.
2. Mereka itu menjadikan sumpah mereka sebagai perisai, lalu mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah. Sesungguhnya amat buruklah apa yang telah mereka kerjakan.
Orang munafik menjadikan kedustaannya sebagai perisai. Kedustaan itu suatu yang tiada bukti kebenaran. Atau dengan kata lain, ia adalah suatu yang kosong. Mampukah sesuatu yang kosong boleh dijadikan perisai? Apakah kedengkian mereka dan seronok melihat manusia hidup dalam kesesatan dan lalai dari mengingati Allah menjadikan mereka sebegitu? Jika mereka termasuk dalam golongan yang menggunakan akal, sudah pasti mereka akan takut hendak melakukan perbuatan buruk kerana mereka tahu Tuhan pasti membalas setiap perbuatan buruk mereka. Tetapi akibat menurut nafsu, mereka menidakkan akal mereka sendiri. Manusia yang ada akal, tetapi menolak akalnya sendiri, bukankah itu seburuk-buruk kejadian?
3. Yang demikian itu adalah karena bahwa sesungguhnya mereka telah beriman, kemudian menjadi kafir (lagi) lalu hati mereka dikunci mati; karena itu mereka tidak dapat mengerti.
Apabila manusia itu telah nampak kebenaran yang disampaikan, dan dalam hatinya mengakui kebenaran tersebut, itulah petunjuk Allah. Tetapi bila manusia itu menolak kebenaran yang telah sampai tanpa sesuatu bukti yang nyata, maka termasuklah dia dalam kekafiran. Dan hati mereka dikunci matikan kerana mereka mempermain-mainkan kebenaran yang mereka akui sendiri. Maka jadilah mereka kaum yang tidak mengerti, sebab bila manusia menolak logik akalnya, bagaimana dia hendak faham?
4. Dan apabila kamu melihat mereka, tubuh-tubuh mereka menjadikan kamu kagum. Dan jika mereka berkata kamu mendengarkan perkataan mereka. Mereka adalah seakan-akan kayu yang tersandar. Mereka mengira bahwa tiap-tiap teriakan yang keras ditujukan kepada mereka. Mereka itulah musuh (yang sebenarnya) maka waspadalah terhadap mereka; semoga Allah membinasakan mereka. Bagaimanakah mereka sampai dipalingkan (dari kebenaran)?
Oleh kerana orang munafik ini berselindung di sebalik zahir mereka, adakalanya kita terpesona pada keindahan mereka. Namun jika kita menilai kata-kata mereka, hujah-hujah mereka pasti kosong sebab mereka tidak guna logik akal. Sebab itulah mereka diumpamakan sebagai kayu kerena Allah tidak mengurniakan akal kepada kayu. Dan tidaklah kayu itu sanggup menjadi khalifah di muka bumi.
Orang munafik merasa marah bila Al Quran disampaikan kerana merasa ditujukan kepada mereka. Sedangkan peringatan Al Quran ini ditujukan kepada seluruh alam. Akibat panas hati mendengar seruan Al Quran, mereka memusuhi golongan yang berjuang menyinarkan agama Allah. Oleh itu berhati-hatilah kita dengan orang yang mempermain-mainkan agama. Kaji setiap kata-kata mereka secara rasional, bukannya menurut membuta-tuli.
Kadang-kadang kita menjadi hairan kepada mereka, kerana sebelum diperingatkan dengan Al Quran, kononnya merekalah pejuang Al Quran dan Sunnah. Tetapi bila diajak berfikir mengkaji Al Quran, mereka menolaknya dengan alasan Al Quran itu perlu dituntut di mana-mana institusi-institusi pengajian. Bukankah untuk mengenali Allah, hanya Allah sahaja yang layak mengajar kita? Kerana itulah Allah bagi kita akal masing-masing untuk belajar mengenaliNya. Bila kita bereksperimen sendiri untuk mengenaliNya, barulah kita rasa iman kepada Allah itu meresap dalam diri. Kalau sekadar dengar semata-mata, belum tentu kita termasuk dalam golongan yang memahami.
5. Dan apabila dikatakan kepada mereka: Marilah (beriman), agar Rasulullah memintakan ampunan bagimu, mereka membuang muka mereka dan kamu lihat mereka berpaling sedang mereka menyombongkan diri.
Orang munafik itu bila diajak sama-sama membangunkan akal agar sama-sama tahu menilai mana yang baik dan mana yang buruk, mereka akan berpaling menyombongkan diri. Kerana mereka merasakan diri mereka adalah hak milik mutlak mereka. Mereka tidak nampak betapa Allah sentiasa memerhatikan apa yang mereka kerjakan. Mereka berbangga diri yang mereka sudah baik dan tidak perlukan nasihat-nasihat yang mengajak ke arah menjadi manusia yang berfikir.
6. Sama saja bagi mereka, kamu mintakan ampunan atau tidak kamu mintakan ampunan bagi mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.
Bila diseru kepada mereka agar sama-sama berjuang membantu agama Allah, supaya diampunkan segala dosa-dosa yang lalu, mereka menolak dengan seribu satu alasan. Bagaimana orang yang menolak akalnya sendiri boleh mendapat petunjuk? Bukankah untuk memahami sesuatu petunjuk memerlukan akal?
Kerana hidup tanpa berpandukan akal, maka manusia itu tidak tahu menimbang di antara baik atau buruk. Maka jalan hidupnya hanya merempuh mengikut nafsunya tanpa mengira kesan-kesan setiap tindakannya, kerana rasa bangga diri dari mengakui kesalahan. Mereka berbangga-bangga dengan dosa yang diperbuat tanpa mahu memperbaiki diri. Itulah manusia yang fasik. Dan tidaklah Allah menzalimi mereka kerana mereka termasuk dalam golongan munafik dan fasik, tetapi akibat kezaliman diri mereka sendiri, yang ada akal tapi tidak digunakan.
7. Mereka orang-orang yang mengatakan (kepada orang-orang Anshar): “Janganlah kamu memberikan perbelanjaan kepada orang-orang (Muhajirin) yang ada disisi Rasulullah supaya mereka bubar (meninggalkan Rasulullah).” Padahal kepunyaan Allah-lah perbendaharaan langit dan bumi, tetapi orang-orang munafik itu tidak memahami.
Dan kerana kedengkian mereka melihat perjuangan mengajak manusia kepada mengingati dan memuji Allah, mereka cuba menghalang-halangi orang-orang yang beriman yang turut sama berjuang ke arah kebaikan. Diserunya supaya orang-orang yang menggunakan akal tidak mengeluarkan perbelanjaan baik dari segi masa dan harta supaya perjuangan agama Allah itu terkubur. Bukankah mereka juga akan masuk kubur biarpun sejahat mana mereka merancang? Tidakkah mereka mahu memikirkan?
Segala yang ada di alam semesta ini termasuk diri kita adalah hak Allah. Allah boleh mengambil bila-bila masa jasad kita ini bila sampai tempoh yang ditetapkan. Tidak diawalkan dan tidak dilewatkan. Tetapi golongan munafik itu tidak akan faham kerana mereka tidak mempergunakan akal mereka untuk berfikir panjang dan waras. Akibat suka beragama secara menurut dan taksub, mereka jadi malas berfikir panjang. Sehingga mereka tidak sedar yang umat semakin jadi lemah dan hidup dalam berpecah-belah. Umat jadi sibuk mencari kesalahan orang lain daripada mencari kesalahan diri sendiri agar sedar sebab apa umat menjadi lemah sekarang.
8. Mereka berkata: “Sesungguhnya jika kita telah kembali ke Madinah, benar-benar orang yang kuat akan mengusir orang-orang yang lemah dari padanya.” Padahal kekuatan itu hanyalah bagi Allah, bagi Rasul-Nya dan bagi orang-orang mukmin, tetapi orang-orang munafik itu tiada mengetahui.
Orang-orang yang beriman kepada Allah dan menuruti sunnah para Rasul adalah orang yang kuat semangat. Bagaimana teruk diuji, orang beriman kena kuat semangat. Lemahnya kita umat Islam sekarang kerana sudah hilang semangat. Kita jadi cepat menyalahkan orang lain disebabkan tekanan hidup yang kita terima. Bukannya kita hendak perbaiki diri untuk bangkit melawan syaitan yang membisik-bisik perasaan lemah itu.
Dan orang-orang munafik itu akibat terpengaruh dengan syaitan dalam hati mereka, maka dihasutilah orang-orang beriman supaya ragu-ragu dengan perjuangan agama Allah. Tidak mereka sedar bahawa apa jua yang mereka lakukan baik secara nyata atau secara sembunyi amat mudah dilihat oleh Allah? Dan bukankah Allah mampu perlihatkan kejahatan diri dalam hati mereka biarpun sebaik mana zahir yang mereka tunjukkan. Adakah dengan berselindung di sebalik jubah dan serban mereka boleh menipu Allah, walhal dalam hati mereka penuh dengan perasaan bangga diri lebih Islamik daripada orang lain? Sesungguhnya Allah tidak suka orang yang sombong lagi berbangga diri.
9. Hai orang-orang beriman, janganlah hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barangsiapa yang berbuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang merugi.
Jika kita benar-benar beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka rajin-rajinlah meluangkan waktu untuk mengingati Allah. Carilah cinta Allah melalui dalam diri kita sendiri, bukannya bergantung pada nama orang lain. Macam kita bercinta sesama manusia juga, adakah kita kena bergantung pada orang lain untuk mencintai insan yang kita dambakan itu? Kita mencari cinta itu dalam diri kita sendiri. Begitu jugalah untuk mencari cinta Allah. Kita kena berusaha sendiri mencariNya. Jangan ingat dengan mendengar ceramah mana-mana tok guru kita sudah termasuk dalam golongan beriman. Jangan ingat dengan memangkah mana-mana parti kita sudah boleh masuk syurga. Ingat cinta Allah itu boleh dijual-beli semudah mulut berkata-kata sedangkan kita tidak diuji lagi. Jika bila diuji kita mengkeji dan memaki-hamun orang lain, di mana nilai keimanan kita kepada Allah selama ini?
Janganlah kerana bermegah-megahan dengan harta, anak-pinak, pangkat dan kuasa, kita lalai memikirkan Kekuasaan Allah. Tanda-tanda manusia itu lalai mengingati Allah adalah bila segala apa yang tercipta di semesta alam ini tidak dikaji dan diterokai. Cuba lihat, siapa yang sibuk mengkaji ilmu-ilmu sains sekarang ini? Orang Islam atau Barat? Apa orang Islam sekarang buat kalau tidak berpecah-belah dan bertelagah sesama sendiri pasal hukum-hukum Al Quran. Adakah Al QUran itu sekadar kitab mencari dalil dan hukum? Dan akibat lalai mengkaji Al Quran, umat mana yang lemah dan rugi sekarang ini? Ada negara, tetapi ekonomi dikuasai oleh bangsa asing. Kitalah umat Islam yang tertipu dalam syaitan di dalam hati sendiri.
10. Dan belanjakanlah sebagian dari apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum datang kematian kepada salah seorang di antara kamu; lalu ia berkata: “Ya Rabb-ku, mengapa Engkau tidak menangguhkan (kematian)ku sampai waktu yang dekat, yang menyebabkan aku dapat bersedekah dan aku termasuk orang-orang yang saleh?”
Nafkahkanlah masa, tenaga dan harta-benda mengikut kesanggupan kita untuk memperjuangkan agama Allah. Agama Allah adalah cara hidup yang mengajak manusia mengenali diri dan bersemangat untuk berjuang agar manusia hidup bersatu-padu, bukannya berpuak-puak yang berbangga-bangga yang mereka lebih Islamik daripada orang lain. Perjuangan agama Allah tidak memusuhi mana-mana agama, bangsa dan warna kulit. Tetapi musuh kita adalah syaitan atau perasaan jahat yang tersembunyi dalam hati. Hanya kita sendiri yang kenal perasaan jahat kita. Maka kitalah yang bertanggungjawab mengawalnya. Dan ajak orang lain mengawal perasaan jahat masing-masing tanpa menghukum orang lain. Masing-masing ada akal yang waras untuk menilai yang mana perasaan baik dan yang mana perasaan jahat. Maka gunakanlah akal untuk memilih di antara dua jalan yang diberi.
Jika mahu ke syurga yang penuh ketenangan dan kedamaian, ketika hidup inilah kita mencari jalan ke arah kedamaian. Sebab itu Rasulullah menyatukan bangsa Arab itu bagi memperlihatkan keindahan Islam. Tetapi orang Melayu sekarang, guna Islam untuk berpecah-belah dan berpuak-puak. Islam apa ke bendanya itu?
Janganlah bila nyawa sudah di hujung kerongkong barulah kita minta tangguh pada Allah agar diberikan waktu untuk kita buat kebaikan, sedangkan masa yang diberikan sebelum ini kita lalai mengingatiNya. Bila datang seruan mengajak kita bersama-sama mengingati Allah, kita tolak dengan penuh keegoan. Apakah keegoan kita itu boleh menyelamatkan kita dari azab api neraka kelak? Cuba renungkan kesusahan-kesusahan hidup kita selama ini akibat ego dengan Allah. Mampukah kita mengelak dari rasa susah dan tertekan itu? Jika di atas dunia ini pun kita tidak boleh lawan dari ditimpa kesusahan, apakah di akhirat kelak kita boleh lawan azab api neraka? Maka kelak orang-orang munafik itu akan berputus asa setelah melihat azab di depan mata.
11. Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila telah datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengenal apa yang kamu kerjakan.
Yang akan dimatikan, pasti akan menemui mati. Ketika Allah angkat air laut menjadi tsunami di Acheh pada empat tahun lalu, ada sesiapakah yang boleh meminta Allah tenangkan kembali air laut tersebut? Itulah sebahagian tanda-tanda azab Allah bila ia datang. Tiada siapa boleh menghalanginya ketika tiba masanya. Kita boleh mencegah azab ini ketika belum lagi terjadi dengan sama-sama kembali kepada Allah. Sama-sama mengingati dan memujiNYa. Maksud mengingati Allah dan memujinya bukannya sekadar duduk berzikir memegang biji-biji tasbih. Adakah Allah cipta alam semesta begini luas, tugas kita hanya duduk berzikir begitu sahaja? Bukankah wahyu pertama suruh kita membaca untuk mengenali Kekuasaan Allah, Tuhan Yang mencipta, supaya kita tahu mencipta? Siapakah yang sibuk mencipta teknologi sekarang ini? Orang Islam yang suka berpecah-belah dan berpuak-puak inikah?
Untuk menjadi umat yang pandai mencipta kita kena kembali kepada sunnah Rasulullah. Umat kena mengenali diri bahawa dalam diri ada akal dan nafsu. Ikut nafsu, umat jadi lesu dan lemah. Tetapi jika menggunakan akal, umat akan cekal dan tabah. Hendak mengkaji ilmu-ilmu Allah yang memerlukan daya fikir yang tinggi memerlukan kecekalan dan ketabahan. Jika hendak berfikir pun sudah rasa berat dan lemah, macam mana hendak mencipta teknologi yang hebat? Terciptanya teknologi komputer dan internet ini adakah oleh orang yang hidupnya suka bermusuh-musuhan berbangga-bangga dengan agama?
Manusia yang suka bermusuh-musuhan, dia akan takut mati. Tetapi manusia yang mencari kedamaian, dia akan pasrah menanti hari kematian. Jadi dipersiapkan dirinya untuk menemui Tuhan dengan keadaan tenang hati. Dilakukan segala yang memenuhi minatnya agar hidupnya kembali bersemangat. Semangat mengejar cinta Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

SUBHANALLAH....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan